Bányatúra dömperrel

Präbichl és környéke

Bányatúra dömperrel: Eisenerz-i kaland a bánya felszínén

Időtartam: 1 óra

Bányatúra dömperrel Präbichl-től 6 km-re! Az Erzberg nevű vasércbánya Eisenerz-ben található. A külszínen ma már nincs bányászati tevékenység. A külszíni fejtés érdekes, különleges nyomokat hagyott a tájon. A bányászatból fakadóan nagyrészt láthatóak a különböző kőzetrétegek, sajátos mintázatuk látványa rabul ejti a látogatókat. Diákoknak igazi geológiai tanulmányút ide ellátogatni!
A hegyet gigantikus méretein kívül érdekes, piramisra emlékeztető formája miatt is sokan látogatják.
Ami azonban igazán különlegessé, egyedülállóvá teszi az Erzberg-i kalandot, az a jármű, amivel bejárhatjuk a régi bánya külszíni területeit!

Egy eredeti ötlet

Eisenerz-bányatúra-dömperrel-24 (1)
1991-ben egy gigantikus méretű, 860 lóerős Haulpak TRUCK 85 C típusú bányagépet, miután kivonták a használatból, átalakítottak, elláttak platóval, üléseket tettek rá. Új neve: Hauly lett, titulusa pedig 1993 óta „a világ legnagyobb Taxija”. Ezzel az elképesztő járművel járhatja be az Erzberg-i bánya külszíni, ma már nem üzemelő területét az ide látogató közönség. Nem mindennapi élmény és látvány!
Az első Hauly-t 1996-ban véglegesen nyugdíjba küldték, azóta a neve Hauly I lett és a még használatban lévő Haulpak-gépek alkatrészeként hasznosítják a továbbiakban.
Hauly II-t 1996-ban kezdték el átalakítani, 1997 májusában adták át a nagyközönség szállítására, azóta is szolgálatban van. Egy 1982-ben épített Haulpak TRUCK 85 D-t alakítottak át Hauly I alapötlete nyomán.

Egy kis történelem:

Eisenerz-bányatúra-dömperrel-32
A Haulpak TRUCK 85 C-t, melyből Hauly I megszületett, az USA-ban, Illinois államban építette a Wabco cég, 1980-ban. Stájerországban 11 évig volt használatban, mely idő alatt 8.000.000 tonna szikla szállítását végezte el.

Hauly méretei:

Eisenerz-bányatúra-dömperrel-35 (1)
11,5 m hosszú, 5,5m széles és 4,5 m magas! Az átalakítás során ráépített plató 4 méterrel van a föld felett. Gumiabroncsának átmérője 2,6 m, 70 cm széles, súlya 1200 kg, melyből 6 darab van Hauly-nak! Hauly önsúlya 55 tonna, +77 tonna rakománnyal terhelhető. Tehát összsúlya 132 tonna! Gigantikus méretek, adatok, ugye?
Jelenleg mindössze 62 látogató súlyával kell megbirkóznia, egyszerre ennyi személy fér fel a kialakított üléseken.

Technikai adatok

Eisenerz-bányatúra-dömperrel-1-1-225x300
Meghajtásáról egy 860 lóerős Hauly V-12 4 ütemű Cummins motor gondoskodik, óránkénti fogyasztása 50-55 l, maximális sebessége 60 Km/h. Automata sebességváltója van.
  • Alpesi szállás - www.alpesikaland.hu - Hotel-Banhof - Eisenerz-bányatúra-dömperrel
  • Alpesi szállás - www.alpesikaland.hu - Hotel-Banhof - Eisenerz-bányatúra-dömperrel2
  • Alpesi szállás - www.alpesikaland.hu - Hotel-Banhof - Eisenerz-bányatúra-dömperrel3
  • Alpesi szállás - www.alpesikaland.hu - Hotel-Banhof - Eisenerz-bányatúra-dömperrel5
  • Alpesi szállás - www.alpesikaland.hu - Hotel-Banhof - Eisenerz-bányatúra-dömperrel6
  • Alpesi szállás - www.alpesikaland.hu - Hotel-Banhof - Eisenerz-bányatúra-dömperrel7
  • Alpesi szállás - www.alpesikaland.hu - Hotel-Banhof - Eisenerz-bányatúra-dömperrel8
  • Alpesi szállás - www.alpesikaland.hu - Hotel-Banhof - Eisenerz-bányatúra-dömperrel9

Szeretettel várjuk!

Bízunk benne, hogy a közeljövőben Önt is a Hotel Bahnhof egyre bővülő baráti közösségének legújabb tagjaként üdvözölhetjük.

Mindenféle pálya megtalálható, könnyűtől a nehézig. Egy egy átmulatott éjszaka után jól esett a könnyű pálya és a csodálatos környezet, de néha meglovagoltuk a nehezeket is! Minden igényt kielégített. 10/9

Horvány Tibor - Győr