Via ferrata, Klettersteig

Präbichl és környéke

Via ferrata – Klettersteig

Mi a via ferrata vagy klettersteig?

Alpesi-szállás-kalandok-Via-Ferrata-Klettersteig-www.alpesikaland.hu-6
A via ferrata (németül Klettersteig) valójában nem egy újfajta sport, hanem két ősrégi sport ötvöződése. Az ember évezredek óta űzi mind a sziklamászást, mind a túrázást. A kettő összevonásával született meg a via ferrata, s manapság ezen a néven lesz egyre népszerűbb, egyre dinamikusabban fejlődő sport. Népszerűségét egyrészt annak köszönheti, hogy jelentősen növeli a fizikai erőnlétet –nem kis izgalommal fűszerezve, másrészt előképzettség nélkül is biztonságosan művelhető.

A via ferrata útvonalakról

Alpesi-szállás-kalandok-Via-Ferrata-Klettersteig-www.alpesikaland.hu-7.jpg
A kiépített via ferrata útvonalakat egy acélsodrony követi. A turista ebbe akasztja bele karabinereit, így legrosszabb esetben is legfeljebb egy métert csúszhat vissza, mielőtt a kényelmes beülő megfogná. Ez kezdő pályán szinte kizárható. Bárki biztonságos körülmények között teheti próbára ügyességét, erejét, kitartását.

Via ferrata felszerelés

Via-Ferrata-Klettersteig-1-1
A klasszikus hegymászó felszereléshez viszonyítva sokkal olcsóbb eszközöket igényel. Rendeltetésszerűen használva őket vadregényes, sziklákon felfelé vezető útvonalakat mászhatunk meg. A via ferrata kedvelői bátorságuk és képességeik függvényében a különböző nehézségi fokozatú útvonalak közül kiválaszthatják a legmegfelelőbbet.

Via ferrata – klettersteig nehézségi fokozatok

A kiépített útvonalak nehézsége nagyon változó. Az egyszerű sétát kapaszkodóként segítő túra-klettersteigektől az extrém kihívást jelentő, visszahajló falakon kiépített utakig terjed.
Manapság egyre elterjedtebb az A-tól E-ig (újabban F-ig) történő jelzésrendszer.
Fontos tudni, hogy ez a jelzésrendszer csupán az út technikai nehézségére vonatkozik, nem terjed ki a fizikai állóképességre, az út hosszára, időtartamára. Mielőtt nehézségi fokot választunk, ezt is mérlegeljük! Olyan ez, mint a pohár víz esete… Ha csak 1 percig kell tartani, akkor könnyű, de ha 1 órán át, akkor már nehéz lehet.. Ha kellő edzettség hiányában kiválasztunk pl. egy könnyűnek tűnő B –jelzésű útvonalat, azt is nézzük meg, mekkora az útvonal hossza.
A klettersteig útvonalakon a nehézségi fokozatok váltakoznak, az egész útra vonatkoztatott nehézségi fokozat a legnehezebb szakaszt jelöli. Ha egy C-fokozatú útban van egy méteres E-fokozatú áthajlás, az út besorolása E-s lesz.

D – nagyon nehéz

Alpesi-szállás-kalandok-Via-Ferrata-Klettersteig-www.alpesikaland.hu-3
Függőleges, vagy akár már kissé áthajló részeket is tartalmazó útvonal. Itt már gyakran kell részben vagy egészében a szikla természetes fogásait, lépéseit megtalálnunk, gyakran nincs léphető hely, csak a bakancs tapadására számíthatunk – a drótkötél általi biztonság itt is adott. Némi sziklamászó gyakorlat nem árt, de itt még az ügyesség is elég lehet. Klettersteig szett kötelező!

E – extrém nehéz

Alpesi-szállás-kalandok-Via-Ferrata-Klettersteig-www.alpesikaland.hu-4
Függőleges és/vagy áthajló szakaszok jellemzik, kifejezetten megterhelő felsőtesti izomerőt és technikai tudást is igényel. A drótkötél szinte az egyedüli segítségünk, gyakran csak tapadás van, csúszós a szikla, esetleg csak apró sziklaperemekre tudunk lépni.

  • Alpesi-szállás-kalandok-Via-Ferrata-Klettersteig-www.alpesikaland.hu-8
  • Alpesi-szállás-kalandok-Via-Ferrata-Klettersteig-www.alpesikaland.hu-7.jpg
  • Alpesi-szállás-kalandok-Via-Ferrata-Klettersteig-www.alpesikaland.hu-6
  • Alpesi-szállás-kalandok-Via-Ferrata-Klettersteig-www.alpesikaland.hu-5
  • Alpesi-szállás-kalandok-Via-Ferrata-Klettersteig-www.alpesikaland.hu-4
  • Alpesi-szállás-kalandok-Via-Ferrata-Klettersteig-www.alpesikaland.hu-3
  • Alpesi-szállás-kalandok-Via-Ferrata-Klettersteig-www.alpesikaland.hu-2
  • Alpesi-szállás-kalandok-Via-Ferrata-Klettersteig-www.alpesikaland.hu-1

Szeretettel várjuk!

Bízunk benne, hogy a közeljövőben Önt is a Hotel Bahnhof egyre bővülő baráti közösségének legújabb tagjaként üdvözölhetjük.

Mindenféle pálya megtalálható, könnyűtől a nehézig. Egy egy átmulatott éjszaka után jól esett a könnyű pálya és a csodálatos környezet, de néha meglovagoltuk a nehezeket is! Minden igényt kielégített. 10/9

Horvány Tibor - Győr